Din Exil

Cugetari nocturne din exil

Etalarea averii

March 15, 2022 — C. Berce

Etalarea averii a fost mereu o idee proasta. Mereu a atras ura sau invidia celor din clasele de jos. Nu pentru ca a fost vointa lor, ci pentru ca foamea, neajunsurile si frustrarile ii indeamna sa il creada pe the highest bidder.

Stiu ca nu suna political correct acum, insa acesta e adevarul

Masele au fost mereu manipulate apeland la burta lor goala. Asa a fost in antichitate. Asa a fost in evul mediu. Asa a fost in epoca moderna si asa e si in epoca contemporana.

Ori cei care isi etalau averea au fost clasificati mereu, de catre radicali, dupa o sumedenie de criterii: ba etnice, ba sociale, ba religioase sau poltice. Practic, daca esti instarit si o arati mai mult decat trebuie, un partid extremist sau altul te va introduce intr-o categorie spre care incearca sa directioneze ura maselor, ca sa poata controla aceste mase. In anii 30, evreii erau de vina. In anii 50, burghezii-mosierii capitalisti si asa mai departe. Prin acest fel, partidele extremiste realizeaza doua obiective majore:

1. Isi creaza o masa critica de suporteri in randul maselor votante

2. Isi elimina concurenta, caruia pe urma ii va lua locul (spre exemplu: sa ne amintim cum nazistii si-au insusit averile si functiile evreilor, iar comunistii au facut la fel cu cei din clasa de mijloc, indiferent de etnie).

De aceea, cel mai bine e sa nu arati niciodata ce ai.

Vorba aia veche istro-romaneasca:

Trei lucruri sa nu-ti arati:
gandul inaintea prostului
bogatia inaintea saracului
veselia inaintea celui ce plange.

Tags: cugetari

Comments? Tweet