Din Exil

Cugetari nocturne din exil

Nu e bai sa crezi in ceva

May 11, 2022 — C. Berce

S-a gandit cineva vreodata ca de fapt, in zilele noastre puternic impregnate de ateism, spiritualitatea dainuieste datorita noua, credinciosilor latenti? Noi nu tinem posturi, nu batem matanii, nu ne punem tefilin sau nu purtam peyot. Noi nu judecam, nu muscam momeala intolerantei propagata de diverse cercuri care incearca sa directioneze frustrarea maselor intr-o directie dorita de ei, precum homofobia. Noi intelegem ca acea Providenta ne-a facut pe toti, indiferent cu cine preferam sa ne culcam. Noi mai bem din cand in cand, mai injuram, mai facem glume ieftine si mancam de la McDonalds in zile de post.

Dar, totusi, tinem o anumita oranduire, o anumita masura pe care noi o stim ca pe cea corecta, sau macar ca pe un produs minim viabil, in termeni corporatisti.

Noi transmitem acest produs minim viabil, pe care apoi, copiii nostri il pot transforma in urmatoarea etapa - minimal marketable product. Si uite asa evolueaza religiile, credintele si cele de-ale duhului. Religia nu a fost niciodata statica. A evoluat odata cu noi, oamenii. Dar cert e ca a fost mereu acolo, de cand am inceput sa gandim. Asa functioneaza spiritualitatea de cand ne-a facut D-mnezeu Alduitul... sau de cand am crescut din maimutoi... numai D-mnezeu Bunutul stie.

Ganditorul de la Hamagia stie ce zic.

Tags: cugetari, pentru-stefan-jitaru

Comments? Tweet