Din Exil

Cugetari nocturne din exil

The Golden America

January 25, 2024 — C. Berce

Nu. Nu am disparut. Am luat o mica pauza, fiindca din Mai anul trecut am inceput un nou job.
Ma intrebam azi, uitandu-ma la un concert Dave Tarras din 1978, unde dracu a disparut America, asa cum visat-o noi toti Est Europenii (ca si Dave Tarras, Max Goldberg si Samuel Beckerman, cei care canta in videoul de mai jos, acum 46 de ani.
Ei au ajuns acolo ucraineni, romani si unguri.

Si au devenit americani.

Fiindca au vrut sa devina americani si s-au intagrat. Si America i-a primit. Evident ca erau si acolo rasisti la acea vreme, dar nu contau in "the big picture".
Dave Tarras, Max Goldberg si Sam Beckerman fac parte acum din mostenirea culturala a Americii, asa cum fac parte si din cea Ucraineana/Rusa (fiinda pe vremea cand Dave Tarras a plecat, era Imperiul Rus), Romana si Maghiara - mostenirea tarilor din care au plecat.


Acum nu mai e vorba de asa ceva. In America de azi, care s-a schimbat de atat de mult timp ca nici nu imi mai amintesc cand a inceput aceasta schimbare, se pune accent pe diferente, nu pe aspectele similare ca pe vremuri - si anume ca suntem toti oameni care vrem sa ne gasim un rost in lume. Iar fiecareo face dupa posibilitati.

In America lui Trump, drojdia iese la suprafata.

Dar cei care au facut vin stiu ca drojdia se scufunda dupa ce se opreste fermentatia.

Asa ca sa nu ne facem griji pentru prea mult timp. Vin vremuri nasoale, insa vor fi urmate de vremuri bune. Ca si acele vremuri cand Dave, Max si Sam cantau Klezmer in New York in 1978.

Tags: golus, cugetari

Comments? Tweet