Din Exil

Cugetari nocturne din exil

Oare pusca basica?

March 05, 2022 — C. Berce

Istoria Rusiei e ciclica, cu un comportament repetitiv, as spune chiar complusiv - over and over. Ca sa o descriu cat mai plastic posibil - e ca un organism care la inceput e mic, apoi creste incet, incet, lumea nu observa nimic fiindca nu se uita si il subestimeaza. Apoi, devine din ce in ce mai puternic - declara razboaie, cucereste, influenteaza, anexeaza, domina, se mentine ca putere mondiala.

Pana intr-o zi cand totul face TROSC.

Guvernul este inlocuit - prin metode mai mult sau mai putin agresive. Iar apoi, brusc de tot, tot organismul asta se microreaza si intra intr-o stare de involutie. Intr-o stare de mizerie, saracie si suferinta. Suferina e mai mult de atat, precipitata de nostalgia la trecutul glorios. Ei, aceasta saracie, mizere, si nostalgie la trecutul glorios determina un fenomen, impresionant as putea spune. Ii determina pe Rusi sa isi cladeasca un nou destin cat mai asemanator cu "cel glorios din trecut".

Din nou, acest organism mic, creste incet, incet, lumea nu observa nimic fiindca nu se uita si il subestimeaza (pentru ca e "sarac si incapabil"). Iarasi devine din ce in ce mai puternic - declara razboaie, cucereste, etc. Pana face iarasi TROSC. Apoi din nou, aceeasi poveste - din mic mare si din mare mic.

Facand abstractie de suferinta pe care o cauzeaza acest organism, altor popoare, de fiecare data cand e mare, un fenomen mult mai pervers e urmatorul: Fiecare transformare duce la o forma din ce in ce mai grotesca a formei din trecut. Ca sa facem fast forward si sa nu discutam de istoria medievala zbuciumata a Rusiei - putem sa ne uitam la ultimii 200 de ani. Dintr-un imperiu puternic -> Declin social si financiar -> TROSC -> Revolutie Alba si Rosie in care Bolsevicii ies invingatori -> Uniune Sovietica in care oamenii mor de foame, industrializare, etc. - Razboi cu multe pierderi materiale si umane dupa care Rusia devine din nou un Imperiu, de data asta unul fara o aristocratie clasica, ci una nou-formata bazata pe sinecure si pupincurism, un imperiu socialist -> Declin social si financiar -> TROSC -> Rusia Federala in care predomina la inceput saracia, hotia, afacerile dubioase si privatizari ca si Emil Constantinescu ar fi mandru -> Rusia is revine incet incet si acum e un amestesc foarte repulsiv de Homo sovietivus cu niste aspiratii si nostalgii tariste.

Din pacate Rusia e din nou in perioada ei de crestere...

...si e mai perversa ca niciodata.

Tags: cugetari, ucraina

Comments? Tweet