Din Exil

Cugetari nocturne din exil

Klezmorin und Chazones

June 26, 2022 — C. Berce

Ca si ascultator profesionist de muzica klezmer vreau sa imi dau cu parerea.

Am ajuns la concluzia ca muzica klezmer din Romania se deosebeste MASIV de celelalte doua tipuri de Klezmer: klezmerul din spatiul fostului imperiu Rusesc (Polonia, Lituania, Ucraina, Belarus, Rusia, etc.) si klezmerul din zona de dominatie germanica - ma refer la cele doua imperii, german si austro-ungar (Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, partea de sud-est a Ucrainei, Germania, etc.).

Suna in esenta ei la fel, insa are unele elemente unice, din folclorul romanesc, pe care le-a asimilat si adaptat, dand nastere unui tip unic de Klezmer. De fapt, cam asta e un lucru specific evreilor din Romania. S-au integrat intr-un fel foarte aparte si au preluat unele si alte pe care apoi le-au iudaizat: pastrama a ajuns in Yiddish pastrami, iar prin ei, un preparat faimos pe coasta de Est a Americii. Aceeasi soarta a avut-o si Carnatul - care dupa transformarea Koshera in care carnea de porc a fost inlocuita cu carne de vita/oaie, osanza de porc cu seul de oaie sau vaca - a ajuns Karnatzele, tot un preparat foarte popular in New York.

Practic, majoritatea chestiilor culinare de provenienta Romaneasca care au fost facute populare in SUA au fost popularizate de evrei, nu de noi. Ca sa zic asa, nici macar nu am fost in stare sa le aratam strainilor ce ne place noua se mancam. Au venit compatriotii nostrii si au facut-o, dupa ce ne-au cunoscut mai bine, iar apoi au adaptat retetele pe gusturile lor.

Nu vreau sa fac din tantar, armasar, dar practic romanii evrei au fost cei mai buni ambasadori pe care i-am avut.

Si noi romanii crestini nici astazi nu vedem asta.

Pentru ca suntem cu adevarat latini, deci suntem orbiti de propria grandoare imaginata - ca si restul latinilor (desi pentru Francezi, Spanioli si Portughezi poate nu a fost atat de imaginata).

O Doina cantata de Dave Tarras - care in fuga sa din Imperiul Rusesc catre America a stat cativa ani prin Bucuresti, ca multi altii care ne-au indragit, iar noi nu am vrut sa vedem asta ....

Tags: cugetari

Comments? Tweet