Din Exil

Cugetari nocturne din exil

Raspunsul mamei mele la postarea anterioara

March 01, 2023 — C. Berce

Am trimis postarea anterioara mamei mele, impreuna cu o fotografie a mormantului lui Tristan Tzara, pe care l-am vizitat in Februarie in Paris...

Iata raspunsul ei:

"Kiki, eu iti multumesc pentru imaginea pietrei de mormint a lui Tristan Tzara, poet de origine evreiasca, nascut in Romania si fondator al curentului estetic Dada, unul care a precedat modernismele europene. Chiar si amintirea lui ne arata ca Viata are un scop - de la cel primar, i.e perpetuarea ei pe planeta pina la multe si variate alte scopur, cum ar fi cel “implinit” de romanul Tristan Tzara si de altii c si de noi altii care - prin ceea ce sunt – cu “temerile”(fricile) fiecaruia, cu momentele de exaltare, cu altele de curaj si inaltare sufleteasca, cu bucurii si cu necazuri, dar, in final cu infinit de variate “evolutii colective” si “pers care contureaza marea Existenta omeneasca pe Pamint.
Noi de aceea am venit ca, fiecare si toti, sa Intelegem de ce si cum se face ca suntem aici si, fiecare prin lectiile pe care le invatam din propriile experiente sa fim altceva in imensul cor al existentei…(nu neaparat mai buni sau mai rai- categoriile de bun rau sunt omenesti si, intotdeauna, se raporteaza la asta, eu le inteleg in functie de Decalog[sau cele zece porunci]).

La Cluj a nins foarte mult, e o iarna șoadă (ciudata si neobisnuita, ca plasare in timp), e totusi inceput de martie, cu zapada „grea”, adica plina de apa si cu oamneii care visau, deja, la primavara dupa zece zile de instalare a ei. Ati vazut crocusii/brindusele inflorite si ghiceii din gradina precum si zambilele din ghivesi, puse in sufragerie.
Asa si cu oamenii – ii cunosti in si din „parcur (drumul) care inseamna viata ta si care, la rindu-i este doar un drum in marea Existenta omeneasca. Care are un scop, aceea de a te ajuta sa traiesti diferite experiente care – unele te seaca de puteri (si iti afecteaza intregul tau sistem- cum ar fi compromisurile si abaterea de la morala – si ea „scrisa” in coduri c ne nastem si pe care le dezvoltam – fiecare in contextul in care traim: tip de familie, anturaj, educatie, cultura, etc.

. Trebuie, deci, sa te intrebi: de unde aceste coduri (prin care eu inteleg „semne” inculcate in mintea si sufletul tau. De unde – cum si cind au aparut ele,viata nu ar avea un scop?

Scopul meu a fost sa il intilnesc pe Misha, sa va am pe voi, sa las in urma ceva (poate) si sa ratez, azi, plecarea cu avionul la Bucuresti pentru ca ... mi-a fost frica ca avionul nu pleaca la timp si ca nu ajung acolo sa imi rezolv o treaba (aveam la dispozitie numai intervalul 9-10). Repet, la Cluj ninge „de rupe” si avionul pleca la 7.00. SI, prin ceea ce am devenit in timp, nu mi-e rusine sa o spun (adica, Egoul meu s-a mai temperat si am grija cu atentie de orice experienta care l-ar re-aduce la suprafata. Un OM adevarat isi tempereaza si isi slefuieste Egoul pina la disparitia lui, cred eu..)

Kiki, m-a bucurat ceea ce ai scris. Pentru ca am inteles ca, cel putin eu si Misha nu am trecut degeaba prin viata noastra- parte si ea din marea Existenta omeneasca...

Te pupa,

Mama"

Tags: golus, cugetari

Comments? Tweet