Din Exil

Cugetari nocturne din exil

Dumnezeu a zis "sa fie Lumina", si a fost Lumina

September 09, 2022 — C. Berce

Adevarul e ca noi nu am avut multe in Romania. Printre care si iluminism. Noi nu am avut o perioada iluminista propriu-zisa. Nu am avut iluministi, fiindca eram sub dominatia unui regim teocratic musulman care s-a impus prin niste aristocrati care aveau un singur interes: sa stoarca cat mai multi bani in timpul domniei lor ca sa isi faca investitia rentabila. Investitia de a cumpara tronul Tarii Romanesti sau a Moldovei bine-nteles.

Ei, lasand fanariotii la o parte - sa trecem Carpatii in Ardeal.

Acolo am avut un fel rudimentar de iluminism - propagat in arealul transilvan prin osmoza si difuzie pasiva, nu prin implementare activa. Si doar pe filiera austriaca. De niciun fel maghiara. Din pacate maghiarii erau atunci, ca si acum - ca si majoritatea poprului maghiar care il sustine pe Orban. Nu au inteles nici atunci, nici acum, nimic din iluminism - care il pune pe OM in centrul universului - nu pe o natiune ridicata in intelegerea poporului la nivel de Zeu.
Cu sila, acesti austrieci si-au impus intr-un fel iluminismul lor in Ardeal, prin verisorii lor sasi si svabi. Cativa intelectuali maghiari au crezut si ei in asta, insa din pacate nu intelectuali cu greutate. De valahi ce sa mai zic, ei nu aveau intelectuali cu exceptia unor preoti greco catolici - singura forma de intelectualitate care li s-a permis in epoca iluminista.

De bine, de rau, Ardealul a fost singura regiune din Romania de astazi care a avut un soi de iluminism.

De aceea suntem noi, Ardelenii, mai putini habotnici decat cei de la est sau sud de Carpati. De aceea suntem noi, Ardelenii, mai apropiati de sistemul occidental actual de gandire. Zic doar apropiati, nu mai mult. Ca suntem de fapt foarte departe de acest sistem, insa mult mai close decat romanii munteni sau moldoveni. Nu e meritul nostru. Am avut doar norocul proximitatii geografice. De fapt, asa cum au avut toate popoarele din vestul Europei un noroc al pozitionarii geografice, pe care noi nu l-am avut in Romania.

Dar din pacate noi nu am inteles ca trebuie sa ne grabim si sa recuperam aceasta discrepanta si am ramas in epoca teocratica. Secularismul a fost impus fortat si in ritm accelerat la noi, nu printr-o evolutie organica. Am ramas in urma si aici. Si acum se vad efectele, mai ales cand ne uitam la cat de multa sustinere are religia organizata si unele partide poltice care se folosesc de mesajul religios si national.

Au astia un proverb aici in Elvetia: Cei care intarzie nu sunt iertati de Istorie...

Tags: cugetari, pentru-stefan-jitaru

Comments? Tweet